15 t/m 21 april: Week van de teek

Op 15 april start “De Week van de Teek”.
Tijdens deze week wordt er landelijk aandacht gevraagd voor teken en de gevolgen van tekenbeten. Aandacht die helaas hard nodig is: het aantal teken in Nederland blijft stijgen.

Wat is een teek?
Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zowel huisdieren als mensen kunnen lastigvallen. Ze hechten zich vast in de huid en zuigen bloed. Dat is op zich niet zo erg, maar tegelijkertijd kunnen ze ook ziektes overbrengen.
De bekendste is de Ziekte van Lyme maar daarnaast ook babesiose, ehrlichiose en anaplasmose. Daarom is het belangrijk om een tekenbeet te voorkomen en teken snel te verwijderen, zowel bij uw huisdier als bij uzelf.

Overdragen van ziektes
Tijdens het zuigen van bloed kan een teek ziekteverwekkers opnemen en afgeven. Op die manier kunnen teken een aantal ziektes verspreiden. Om besmetting van uw huisdier en uzelf te voorkomen is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de teek zich niet vastbijt. Als de teek zich al heeft vastgezet moet u hem zo snel mogelijk verwijderen. Als u de teek binnen 24 uur verwijdert is de kans dat er ziekten worden overgedragen vrij klein.


Het verwijderen van een teek

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is vmd-tekenhaak-o-tom-karton-2-stuk-e1554723585227.jpg

Gebruik een speciale tekenhaak. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek de teek er dan recht omhoog uit, zonder te draaien. Het is niet zo dat een teek zich in de huid schroeft, dus draaien is niet nodig en kan de teek nodeloos beschadigen waardoor de monddelen kunnen achterblijven. Daarnaast is het verstandig om een notitie te maken van de datum waarop de teek verwijderd is.

Bescherming tegen teken
Dit kan met behulp van een teken dodend middel. Hiervoor bestaan druppels, tabletten en tekenbanden, voor onder andere honden, katten en fretten. Welke middelen toegepast kunnen worden, verschilt per diersoort. Kijk uw dier dagelijks na op teken. Check de vacht als uw huisdier door hooggras en struiken heeft gelopen, en voel met uw handen of er ergens iets zit. Verwijderd de teek direct

Doe mee met de Week van de Teek. Voorkom tekenbeten bij uw huisdier!

Bezoek onze praktijk voor advies en effectieve tekenbescherming. Wij helpen u graag met het kiezen van de juiste tekenbescherming voor uw huisdier.
Ontvang in de Week van de teek een gratis rugzak (op=op) bij aanschaf van een tekenmiddel.