Chocolade is giftig voor uw huisdier

Met Pasen is er in veel huizen weer chocolade aanwezig. Ieder jaar zijn er honden die de verleiding niet kunnen weerstaan. Chocolade kan echter giftig zijn voor uw viervoeter. Het gevaar voor uw hond hangt af van het soort chocolade, de grootte van hond en de opgegeten hoeveelheid.

Waarom is chocolade giftig voor uw hond?
In chocolade zit o.a. het bestanddeel theobromine. Dit bestanddeel is giftig voor honden. Wij hebben geen enkel probleem met het opnemen van deze stof, maar bij honden is dit wel anders! Bij honden kan het namelijk wel 6 dagen duren voordat het lichaam theobromide heeft afgebroken.

Ziekteverschijnselen
Als uw hond te veel chocolade gegeten heeft, zult u na een paar uur de volgende verschijnselen (of enkele hiervan) zien:

  • braken
  • diarree
  • onrustig en nerveus zijn
  • hijgen
  • buikpijn
  • ook kan uw dier enorme dorst hebben

Therapie:
Heeft uw dier chocolade gegeten, bel dan direct de dierenarts. De maag heeft een paar uurtje nodig voordat het in de darmen terecht komt. In de darmen wordt de theobromide opgenomen. Het uitbraken van de chocolade is de beste therapie. We zien u het liefst binnen 1 uur zodat wij uw hond of kat doormiddel van een injectie kunnen laten braken. Hierdoor voorkomt u verdere opname van de theobromide.
Heeft uw hond of kat al symptomen die wijzen dat de stof in het lichaam is opgenomen dan blijft hij/zij even bij ons. We leggen een infuus aan en geven medicatie om ervoor te zorgen dat de gifstof niet wordt opgenomen door de darmen.