Nieuw vaccinatie voor konijnen tegen Myomatose en RHD 1+2

Konijnenziekten en vaccineren

Lief, slim, speels, pluizig en niet te duur in aanschaf en onderhoud. Geen wonder dat konijnen populair als huisdier zijn!
Natuurlijk wilt u uw konijn zo lang mogelijk gezond houden. Naast goede voeding, een verblijf met voldoende ruimte en een soortgenootje, is het ook erg belangrijk om uw konijn te beschermen tegen Myxomatose en RHD. Konijnen zijn erg kwetsbaar voor virussen.

Er zijn twee ernstig besmettelijke ziekten die bij konijnen voorkomen. Dat zijn Myxomatose en RHD, ofwel: Rabbit Haemorrhagic Disease. RHD wordt ook wel VHS genoemd, ofwel Viraal Haemorrhagisch Syndroom. Hieronder vindt u wat informatie over deze 2 ziekten.

Myxomatose
Myxomatose wordt veroorzaakt door een virus. De symptomen zijn:
– Dikke, vochtige zwellingen op de kop en de snuit
– Opgezwollen lippen
– Kleine zwellingen aan de binnenkant van het oor
– Dikke zwellingen rond de anus en geslachtsdelen

Binnen een paar dagen kunnen de zwellingen rondom de ogen zo ernstig worden dat het konijn blind wordt. Eten en drinken zal ook steeds moeilijker gaan. Gewoonlijk leidt de ziekte binnen 2 weken tot de dood.

RHD

RHD wordt veroorzaakt door het RHD1 of het RHD2 virus. Bij beide varianten sterft het konijn zeer snel (binnen 2 dagen). Voorafgaand aan hun plotselinge dood worden geen duidelijke symptomen gezien. Mogelijk alleen een periode van een paar uur waarin het konijn sloom en lusteloos is. Bij konijnen die langer blijven leven, kunnen de symptomen sterk variëren. Mogelijke symptomen zijn dan koorts en stuiptrekkingen, waarna het konijn in een dodelijke coma terecht komt. In sommige gevallen wordt vlak voor de dood nog bloederige afscheiding uit de neus waargenomen.

Hoe wordt mijn konijn ziek?
Myxomatose wordt overgebracht door bloedzuigende insecten zoals muggen en vlooien. Maar ook door direct contact tussen (besmette wilde) konijnen wordt het virus verspreid.
RHD kan vele maanden in de omgeving overleven via groenvoer, stro, hooi of besmette kleding. Daarnaast wordt het virus ook verspreid door direct contact met besmette wilde konijnen of stekende insecten.

Wat zijn de overlevingskansen?
De overlevingskans bij Myxomatose is niet groot. Over het algemeen leidt een Myxomatose infectie binnen 2 weken tot de dood. Een hoge omgevingstemperatuur, antibiotica en een goede verzorging blijkt de beste behandeling te zijn. Er zal ook een pijnstiller gegeven moeten worden, om de pijn te bestrijden. Slechts 10% overleefd Myxomatose.

Bij konijnen met een RHD1 of RHD2 besmetting is behandeling niet mogelijk, wegens het snelle en dodelijke verloop.

Tips om konijnenziekten te bestrijden:

 • Voor zowel Myxomatose en RHD is er geen specifiek geneesmiddel. Naast hygiëne en goede verzorging is vaccinatie daarom de beste bescherming die u uw konijn kunt bieden. Vaccineer jaarlijks uw konijn tegen Myxomatose, RHD1 én RHD2!
 • Kom jaarlijks langs met uw konijn voor een gezondheidscontrole. Wij kijken uw konijn dan
  helemaal na en zullen ook hierbij het gebit niet vergeten.
 • Voorkom contact met wilde konijnen.
 • Gebruik een vlooienmiddel tegen vlooien, let hierbij wel op dat het een middel geregistreerd 
  voor konijnen is!
 • Zorg voor een droog, schoon verblijf.
 • Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen en vlooien.
 • Bestrijd muggen met insectenwerende strips en klamboes.

Mijn konijnen zitten binnen…
Een opmerking die wij veel horen is ‘ja maar mijn konijnen komen nooit buiten’. Of de vraag: ‘Mijn konijnen zitten binnen, dan is vaccinatie toch niet nodig?’. Hierbij is maar één juist antwoord: ook konijnen die binnen zitten lopen een risico op het krijgen van Myxomatose en/of RHD. Beide ziekten worden overgebracht door stekende insecten (zoals muggen) en daarnaast kan RHD ook overgebracht worden via besmet voedsel of via uw kleding/schoenzolen.

Jaarlijkse vaccinatie
Sinds kort hebben wij een nieuw vaccin op de praktijk. Dit vaccin geeft uw konijn een jaar bescherming tegen Myxomatose, RHD1 én RHD2.

Voorheen was er alleen een apart vaccin beschikbaar die uw konijn 6 maanden bescherming gaf tegen RHD2. Dit vaccin was beschikbaar in flesjes voor 20-50 konijnen, na aanprikken van dit vaccin was het maar 8 uur houdbaar. Daarom planden wij ‘RHD2 entdagen’ in, zodat er meerdere konijnen op 1 dag ingeënt konden worden.
Nu is dit dus niet meer nodig!

Wilt u graag een afspraak maken voor vaccinatie, en/of heeft u ergens vragen over? Bel of mail ons gerust! Wij helpen u graag.