Pas op voor de eikenprocessierups!


Vanwege de hoge temperaturen van de afgelopen weken, kruipt de processierups massaal vanaf de boomtoppen naar beneden op zoek naar verkoeling. Dit betekent ook uitkijken voor onze dieren!


De verlaten nesten hangen leeg hoog in de boom. De loszittende haartjes van de rupsen waaien de lucht in. Vermijd zoveel mogelijk gebieden waar eikenbomen staan. Eikenbomenwaarvan bekend is dat er eikenprocessierupsin zit, hebben vaak een rood/wit lint om de stam.

De processierups eet volop eikenbladeren. Wanneer de eikenbladeren (bijna) op zijn, kan het voorkomen dat de rups zich nestelt in andere bomen, zoals bijvoorbeeld in berk en beuk.

Sommige katten klimmen graag in bomen, waardoor het risico op klachten vergroot. Katten vinden ook alles leuk wat beweegt en gaan daar mee spelen. Processierupsen vangen kan dus een leuk spelletje zijn.

Wat voor klachten kan de eikenprocessierups geven bij onze hond/kat?

Wanneer uw dier in contact komt met een haar van de processierups, kunnen er verschillende reacties optreden.
Deze kunnen plaatselijk zijn bij de mond, ogen, keel en bovenste luchtwegen in de vorm van roodheid, zwelling, blaren, jeuk, ontstekingen, pijn, slikproblemen, speekselvloed, blindheid, kortademig.
Maar ook algemene klachten kunnen optreden, zoals diarree, kokhalzen, braken, koorts en shock. Afhankelijk van de hoeveelheid opgenomen brandharen wisselt de ernst van de klachten.

Bij de hond zijn de meest voorkomende klachten ernstige beschadigingen aan de lippen en in de mond. Hierdoor zie je een forse speekselvloed en zelfs afsterven van de tong kan voorkomen. Neem dan direct contant op met een dierenarts.

Wat te doen als je dier klachten heeft?

  • Als u denkt dat uw hond een irritatie reactie heeft, kunt u de des betreffende plek het best direct met warm water afspoelen. Zeker bij klachten in de mond van je dier.
  • Wanneer er plekken ontstaan waar de hond aan gaat krabben, dan kunt u hier tape opplakken en die er vanaf trekken.
  • Verder is het zaak om ons zo spoedig mogelijk te bellen. Wij kunnen uw huisdier een injectie geven die de allergische reactie tegen gaat. Er zijn mogelijk nog een antibiotica, pijnstillers en anti-braak middelen nodig. Dit is uiteraard geheel afhankelijk van de symptomen die je dier laat zien!