Stress bij katten!

Waarom is het beter om op subtiele stress te letten dan duidelijke stress bij de kat?
Om volgende redenen:


1. Duidelijk stress signalen zijn niet moeilijk te herkennen, dat ziet iedereen onmiddellijk. Zelfs als je er niet op zou willen letten, zou dat niet gaan, want een gestresseerde kat kan nogal een duidelijk drama Queen gehalte vertonen. Grommen, blazen, haren recht, oren plat, daar moet je niet voor gestudeerd hebben om te begrijpen dat je de kat nu met rust moet laten of moet helpen omdat ze misschien pijn heeft.

2. Subtiele stress is wat moeilijker te observeren vanuit je intuïtie, hiervoor heb je wat extra info nodig uit de wetenschap :)
Je wil hier echt aandachtig mee bezig zijn:

  • Je let op de stand van de snorharen
  •  je kijkt of de staart omhoog gekruld staat of laag hangt
  • je let op de tong en het ritme van de vachtverzorging
  • je let op bepaalde bewegingen in de vacht en de stand van haar ogen.

Iemand die hier niet van op de hoogte is, ziet hier vaak helemaal niets van. En nee, de oren, daar kan je niets vanaf leiden, want die nemen geluid op.

Wat doen we wanneer onze kat subtiele stress vertoont?

1. Observeren op afstand wat er aan de gang is. Wat is er net gebeurd? Wat is er aan het gebeuren of wat gaat er gebeuren? Zo begrijpen we beter waarom ze zich zo gedraagt.

2. Bekijk subtiele stress altijd eerst als signaal dat je kat zich niet goed voelt of pijn heeft. Let hierbij op plotse veranderingen, ook als je twijfelt, gewoon naar de dierenarts! Katten zijn ZO meesters in het wegsteken van pijn. De minste verandering in gedrag kan wijzen op een groot probleem. Niet te hard stressen, gewoon actie ondernemen.

3. Ben je zeker dat het geen medisch probleem is? Laat je katje dan compleet met rust (niet praten, niet kijken, niet aankomen, niet naartoe wandelen, niets!), ze voelt zich even niet goed. Ze heeft misschien iets gehoord dat ze niet vertrouwt, ze is niet geschrokken van iets of ze heeft net iets nieuws geroken of een ontmoeting gehad met de andere kat in huis. Dit zijn allemaal momenten die zij even moet ‘verwerken’. Als jij haar nu gaat ‘lastigvallen’ met je aandacht, dan kan het zijn dat je deze stressmoment erger maakt. Voel je nu niet slecht hierover, maar let erop en laat haar gewoon even verwerken. Wanneer haar subtiele stresssignalen weg zijn, kan je weer contact maken met haar.

4. Zie je dat ze té lang in deze ‘stress’ moment blijft hangen? Leid haar dan af ZONDER dat ze door heeft dat jij het bent. Door bijv. een muisje naar de andere kant van de kamer te gooien, of door met de hengel te spelen, zonder dat je naar haar kijkt of tegen praat.

5. Werk altijd aan preventie of wees er je toch bewust van. Wat kan je, nu het stress moment is gepasseerd, veranderen in huis om te voorkomen dat dit nogmaals gebeurt?