Teken wachten op u en uw huisdier!

Teken zijn spinachtige beestjes en komen vanuit het gras, bladeren en lage begroeiing op mensen en dieren terecht. Daar hechten ze zich vast en starten met bloedzuigen. Tijdens het zuigen van bloed kan een teek ziekteverwekkers opnemen en afgeven. Op die manier kunnen teken een aantal ziekten verspreiden. De meest bekende aandoeningen zijn Borreliose (ziekte van Lyme) en Babesiose.

Teken komen overal voor

Veel mensen denken dat teken alleen in bosrijke gebieden voorkomen. Dat is niet juist. Teken komen overal voor. In struikgewassen, duinen, zelfs in tuinen en parken in de stad kunt u teken aantreffen. Verstandig is dan ook uzelf en uw huisdier te controleren na een bezoek aan de natuur!

Voorkomen is beter dan genezen

Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw huisdier, is het belangrijk om middelen tegen teken te gebruiken en dagelijks uw hond of kat te controleren op de aanwezigheid van teken. Om uw huisdier te beschermen, zijn er pipetten (spot-on) beschikbaar, een kauwtablet of een halsband. U kunt kiezen voor een maandelijkse behandeling of voor een langdurige bescherming. Wij adviseren u graag wat voor u de beste oplossing is!

Ontdekt u een teek op uw lichaam of bij uw huisdier?

Als u de teek binnen 24 uur verwijdert is de kans dat er ziekten worden overgedragen vrij klein, maar er zijn gevallen bekend waarin ziekteverwekkers al binnen 18 uur zijn overgedragen. U kunt de teek verwijderen met behulp van een tekenpincet, tekenhaak of tekentang. Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting is.

Het verwijderen van een teek

  • Gebruik een speciale tekenpincet, tekenhaak of tekenlasso.
  • Pak de teek direct boven de huid waar de teek vast zit vast en draai dan totdat de teek los komt (links- of rechtsom maakt niet uit).
  • Knijp niet in het lichaam van de teek en irriteer hem niet: gebruik bijvoorbeeld geen alcohol om de teek te verdoven. Als de teek wordt geïrriteerd, zal de teek zijn maaginhoud uitbraken in de huid van uw dier.
  • Indien de kop is blijven zitten, zal deze eruit moeten zweren net als een diepe splinter. Vaak ontstaat er een bult op de plaats waar een teek heeft gezeten. Dit is niet ernstig, deze bult verdwijnt vanzelf.
  • Mochten er ziekteverschijnselen zoals sloomheid, koorts en stram lopen optreden na het hebben van een teek, trek dan aan de bel!