Verhuistips voor katten!

Verhuizen is superspannend, een nieuwe mooie omgeving, nieuwe decoratie, een nieuw leven zeg maar! Er is iemand in huis die daar niet zo over denkt.
Yes: je kat :)

Wil dat zeggen dat je niet mag verhuizen? natuurlijk niet! Bij deze geven we een overzicht van zaken waar je op kan letten om deze overgang voor je kat zo optimaal mogelijk te laten verlopen!

Weet vanwaar het komt
Je kat is enorm gehecht aan haar omgeving, zo simpel is het. Elk hoekje is gezegend met een unieke combinatie van feromonen. Je kat gaat elke dag op meerdere vaste routes alles afchecken en kent elke vierkante centimeter voor mogelijke bedreigingen en ze weet perfect waar ze iets lekkers kan vinden.

Als ze plots naar een andere ruimte wordt gebracht, vraagt dat een overgangsperiode. Ze moet opnieuw uitzoeken of het er wel veilig is, waar alle schuilplaatsen zijn, waar haar eten en drinken staat en ze zal overal duidelijke post-its van geuren willen achterlaten.

Nieuwe start met oude geuren
Hoe verleidelijk het ook is om met een nieuw interieur aan de slag te gaan in je nieuwe huis, een nieuwe bank, nieuwe kasten, nieuwe krabpalen enz. : probeer oude geuren mee te nemen van je vorige thuis. Je kan bijvoorbeeld al weken op voorhand extra handdoeken, speeltjes en fleece dekentjes kopen en deze verspreiden door het huis, vooral op haar favoriete plekken. Deze kan je dan mee verhuizen en eventueel nieuwe meubels mee bedekken. De overgang naar het nieuwe huis gebeurt dan bijna onopgemerkt voor je kat want zij gaat voornamelijk op haar geurzintuig af om zaken te herkennen.

De transportmand
Zet je transportmand al weken voordat je gaat verhuizen klaar op een veilige plaats. Lok haar elke dag in de mand met iets lekkers. Doe dan af en toe het deurtje dicht en loop even rond met de mand. Zet dan de mand weer neer, deurtje open en dan geef je je kat een beloning. Kies elke keer een ander moment en andere plek dat je rondloopt (binnen/buiten, boven/beneden, met/zonder trappen, met/zonder autorit, in de auto met/zonder motor, enz). Zo is de rit naar je nieuwe thuis maar weer eens een leuke training.

De verhuismannen
Ja, die zijn scary, dus zet je kat in een veilige, afgesloten ruimte waar ze alles heeft wat ze nodig heeft en ze niets van de verhuizing meemaakt. De stress van deze afgesloten ruimte weegt niet op tegen de stress van het voor de voeten van de verhuizers lopen.

De voorbereiding van het nieuwe huis
Probeer je nieuwe huis zo goed mogelijk al in te richten en alles voor je kat klaar te zetten. Over de kartonnen dozen moet je je geen zorgen maken, dat zal ze geweldig vinden om op en in te kruipen. Plak zeker ook ramen tot op de grond af, zodat ze niet plots oog in oog staat met een buitenkat. Hang eventueel een Feliway verdamper in je nieuwe huis.

De ontmoeting met de nieuwe ruimte
Hier zijn meerdere mogelijkheden. Als je een zelfverzekerde kat hebt, kan je haar in de woonkamer zetten en ineens het hele huis geven om te ontdekken. Heb je een katje dat het wat moeilijker heeft, dan zet je haar in één kamer met alles wat ze nodig heeft, en geef je haar daar alle tijd tot ze zich beter voelt.

In beide gevallen ga je als volgt te werk:
– Je zet de transportmand neer
– Zet alles open zodat je kat er op haar eigen tempo kan uitkomen
– Nu negeer je haar compleet, zij moet nu echt alleen gelaten worden om alles af te snuffelen, te onderzoeken, te bekijken en vooral in te schatten of er bedreigingen zijn. Ze zal ook onderzoeken waar haar kattenbak staat en haar eten- en drinkbakje. Het is dus belangrijk dat dit ook al allemaal klaar staat.

Als je kat tot nu toe nog maar één ruimte had, wacht je eventueel een dagje af tot ze zich weer oké voelt, en dan zet je de deur naar de rest van het huis open. Hoe weet je wanneer ze klaar is? Dat weet je wanneer ze zelf weer contact met je komt zoeken.

Geniet van je nieuwe plekje!