Wijzigingen van vuurwerkmedicatie

Heel wat honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Angst voor onverwachte geluiden is natuurlijk gedrag. De knallen lijken zomaar uit het niets te komen, dieren kunnen zich er niet op voorbereiden.

Er gaat een verandering plaatsvinden in de medicatie om uw hond/of kat rustig te houden tijdens deze periode. In verband met de wetgeving van diergeneesmiddel voor dierenartsen mag de Alprazolam niet meer voorschreven worden als 1e keus.

Alprazolam is een humaan geneesmiddel (is wettelijk geregeld) en mag dus niet als 1e keus meegegeven worden. De NVWA voert hierop controles uit bij Dierenklinieken en het is belangrijk dat wij ook aan deze regels houden.

De voorbereiding

Ons advies zijn natuurlijke middelen die uw huisdier tijdens deze stressvolle periode kunnen kalmeren. Voor deze natuurlijke middelen is het raadzaam om minstens 2-4 weken voor oudejaarsavond te beginnen. U zult dan het beste resultaat zien. Op de avond zelf kunt u naast de natuurlijke middelen het product Sileo gebruiken voor het beste resultaat.
Let op: per hond zal naar een passend alternatief gezocht worden.

 • Zylkène:
  Hond en kat
  Dit is een natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Zo ook bij stress door vuurwerk. De natuurlijke werkzame stof is alpha-casozepine, wat voor een ontspannen gevoel zorgt zonder dat je dier suf wordt.
  Zylkene geeft u 1x daags. De capsule maakt u open en de smakelijke poeder mengt u door het voer. Zylkene kunt u veilig langdurig gebruiken. Minimaal 1 maand van te voren starten
 • Adaptil / Feliway
  Hond en kat
  Dit middel heeft verschillende hulpmiddelen die feromonen afscheiden: stoffen die een kalmerende werking op uw dier hebben. De geruststellende stof feromonen die wordt verspreidt, zorgen ervoor dat de hond of kat rustig omgaat met prikkels die angst bezorgen. Deze bestaan als spray, geïmpregneerde halsband en als verdamper voor in het stopcontact. U moet minimaal 2 weken voor oudejaarsavond starten met deze middelen, zodat het kan inwerken op uw dier.
 • Bach Rescue Remedy:
  Hond en kat
  Dit is een mengsel van 5 bloemtincturen die te gebruiken zijn bij innerlijke onrust en spannende tijden bij de hond. Bach Rescue Remedy werkt snel op de gemoedsrust van de hond.
  Het is verkrijgbaar in druppels of een spray. U dient de druppels toe te voegen aan het drinkwater of te mengen door het voer van uw huisdier. U mag 4-6 keer per dag 4 druppels geven. De spray kan rechtstreeks op de tong worden gesprayd, max 20x sprayen per dag.

Op de avond zelf

 • Sileo
  Dit is een nieuw medicijn bij honden tegen acute stress en angst door geluid. De werkzame stof is dexmedetomidine. In hogere dosering wordt deze stof voor sedatie en narcose gebruikt. In vele lage dosering zal het alleen de angst en opwinding verminderen door acuut stressvolle situaties.
  Sileo is dus ideaal inzetbaar als last minute oplossing bij ernstige vuurwerkangst. Het enigste nadeel is dat de kosten van Sileo een stuk hoger liggen dan u van Alprazolam gewend bent. Maar de werkwijze van het medicijn is een veel fijner alternatief.
 • Adaptil Express tabletten
  Deze tabletten zijn ontwikkeld om snel te werken bij stressvolle situaties. De tabletten zijn smakelijk, werken ontspannend, verminderd de angst en werken binnen 2 uur. De tabletten werken niet verdovend en zijn veilig om te geven.
  Deze tabletten mogen samen gegeven worden met Sileo.
 • Gabapentine (alternatief bij katten)
  Deze druppels hebben een rustgevende en angst verminderende werking. Het werkt binnen 3 uur. Uw kat kan wat wiebelig of sloom worden. Het effect duurt circa 8-12 uur, houdt uw kat gedurende deze periode dan ook binnen!

Voor dieren met epilepsie, hart, nier of leverproblemen, neem dan contact met ons op. Dan zoeken we samen naar een oplossing!

Overige tips:

 • Als uw hond angstig op vuurwerk reageert, negeer het dan zoveel mogelijk. Door het dier aandacht te geven beloont u zijn angstgedrag. Bij een volgende stress-situatie zal het dier door angstgedrag te vertonen opnieuw om uw aandacht te vragen.
 • Laat uw hond op oudejaarsavond aangelijnd en voor 22.00 uur uit.
 • Laat uw hond op zijn eigen vertrouwde plek liggen.
 • Dwing u hond niet om naar buiten te gaan. De hond wordt juist angstiger, omdat hij elke keer een negatieve ervaring opdoet als hij schrikt van een hard geluid.
 • Doe de gordijnen in de kamer waar het huisdier is dicht en laat het licht aan. Dit zodat de lichtflitsen minder te zien zijn en het minder intensief is.
 • Zet de radio of de tv aan, om het vuurwerkgeluid te onderdrukken en uw hond af te leiden.
 • Houd uw kat op oudejaarsdag en oudejaarsnacht en nieuwjaarsdag binnen.
 • Als u een vogel of knaagdier/konijn heeft, kunt u een doek over de kooi leggen. De lichtflitsen zullen dan minder te zien zijn voor uw dier.