Vuurwerkangst bij dieren

Heel wat honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Angst voor onverwachte geluiden is natuurlijk gedrag. De knallen lijken zomaar uit het niets te komen, dieren kunnen zich er niet op voorbereiden.

Ook deze jaarwisseling eindigt ongetwijfeld weer knallend, maar veel van onze huisdieren raken hierdoor in paniek. Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan.

Langer termijn oplossingen:
Voor deze middelen is het raadzaam om hier minstens 4-6  weken voor oudejaarsavond mee te beginnen. U zult dan het beste resultaat zien.

 • Zylkene:
  Hond en kat
  Dit is een natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Zo ook bij stress door vuurwerk. De natuurlijke werkzame stof is alpha-casozepine, wat voor een ontspannen gevoel zorgt zonder dat je dier suf wordt.
  Zylkene geeft u 1x daags. De capsule maakt u open en de smakelijke poeder mengt u door het voer. Zylkene kunt u veilig langdurig gebruiken.
 • Adaptil band / verdamper
  Hond
  De geruststellende stof feromonen die deze band of verdamper verspreidt, zorgen ervoor dat de hond rustig omgaat met prikkels die hem schrik bezorgen.
 • Bach Rescue Remedy:
  Hond en kat
  Dit is een mengsel van 5 bloemtincturen die te gebruiken zijn bij innerlijke onrust en spannende tijden bij de hond. Bach Rescue Remedy werkt snel op de gemoedsrust van de hond.
  Het is verkrijgbaar in druppels of een spray. U dient de druppels toe te voegen aan het drinkwater of te mengen door het voer van uw huisdier. U mag 4-6 keer per dag 4 druppels geven. De spray kan rechtstreeks op de tong worden gesprayd, max 20x sprayen per dag.

Korte termijn oplossing:
Om de dagen voor oudejaarsdag zonder al teveel stress door te komen is het mogelijk om een angst verlagend middel te gebruiken.

 • Adaptil tabletten
  Hond
  Deze tabletten zijn ontwikkeld om snel te werken bij stressvolle situaties. Het werkt binnen 2 uur, is veilig en niet verdovend, werkt ontspannend en verminderd de angst.
  Deze tabletten mogen samen gegeven worden met de Alprazolam.
 • Alprazolam
  Hond en kat
  Heeft een angstremmer, rustgevende en ontspannende werking en is geen slaapmiddel. Tevens heeft het een remmende werking op het korte termijn geheugen. Het is belangrijk om op 29 december met Alprazolam te starten. Het werkt namelijk het beste voordat uw dier de meeste stress ervaart. Alprazolam mag maar enkele dagen achter elkaar gebruikt worden.
 • Gabapentine
  Kat
  Deze druppels hebben een rustgevende en angst verminderende werking. Het werkt binnen 3 uur. Uw kat kan wat wiebelig of sloom worden. Het effect duurt circa 8-12 uur, houdt uw kat gedurende deze periode binnen!

Voor dieren met epilepsie, hart, nier of leverproblemen, neem dan contact met ons op en dan zoeken we samen naar een oplossing.

 

Overige tips:

 • Als uw hond angstig op vuurwerk reageert, negeer het dan zoveel mogelijk. Door het dier aandacht te geven beloont u zijn angstgedrag. Bij een volgende stress-situatie zal het dier door angstgedrag te vertonen opnieuw om uw aandacht te vragen.
 • Laat uw hond op oudejaarsavond aangelijnd en voor 22.00 uur uit.
 • Laat uw hond op zijn eigen vertrouwde plek liggen.
 • Dwing u hond niet om naar buiten te gaan. De hond wordt juist angstiger, omdat hij elke keer een negatieve ervaring opdoet als hij schrikt van een hard geluid.
 • Doe de gordijnen in de kamer waar het huisdier is dicht en laat het licht aan. Dit zodat de lichtflitsen minder te zien zijn en het minder intensief is.
 • Zet de radio of de tv aan, om het vuurwerkgeluid te onderdrukken.
 • Houd de kat op oudejaarsdag en -nacht binnen. Ook op nieuwjaarsdag.
 • Als u een vogel heeft, kunt u over de vogelkooi een doek hangen. De lichtflitsen zullen dan minder te zien zijn voor uw vogel.